środa, 12 lipca 2017

Ciasto z kaszy jaglanej z makiem (bez cukru, bez glutenu)





Ciasto z kaszy jaglanej to mój hit. Co jak co ale naprawdę te ciasta zawsze mi smakują. W wersji niewegańskiej uwielbiałam serniki z początku oczywiście wydłubywało się rodzynki, ale wiadomo do wszystkiego trzeba dojrzeć. :)  Tak czy siak do tej pory żadne ciasto nie przypominało mi do końca sernika, aż do wczoraj. 




Składniki  (blaszka 18 cm):

250 g suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
150 g daktyli (lub inne słodzik)
1 cytryna
85 g suchego maku 

+ 120 ml mleka albo wody do maku







Wykonanie:


Wrzątkiem płuczę kaszę jaglaną, aby pozbyć się goryczki. 
Przerzucam do garnuszka, zalewam mlekiem i gotuje, aż kasza wchłonie płyn.
Zalewam wrzątkiem daktyle.

Mak gotuje w 120 ml mleka, aż wchłonie płyn (około 15 minut)

Kaszę jaglaną blenduję na gładką masę z sokiem z cytryny oraz połową daktyli.
Dolewam trochę wody albo mleka, aby masa była rzadsza. 
Wykładam do foremki i wstawiam do lodówki. 

Mak blenduje z daktylami. 
Wykładam masę na masę z kaszy jaglanej
Wstawiam do lodówki na minimum 3-4 h lub do zamrażalnika.