czwartek, 29 czerwca 2017

Czekoladowe ciastka z kokosowym kremem



Ciasta z wyglądu mogą przypominać oreo, jednak kwestia smaku zależy od Was. Dla domowników są podobne, a nawet lepsze od oreo, bo nie tak słodkie. Ciasteczka są szybkie w wykonaniu. Dłużej może Wam zająć robienie masła kokosowego, jednak warto trochę się pomęczyć. :)





Składniki na ciastka (8-10 ciastek zależy od wielkości):

5 łyżek mąki orkiszowej 
3 łyżki mąki ryżowej
2-3 łyżeczki surowego kakao albo karobu 
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
szczypta soli
trochę ponad 1/4 szklanki mleka roślinnego 
2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej kokosowy)





Wykonanie: 

Połączyć wszystkie składniki ze sobą. Wyrabiam ciasto. Powinno być plastyczne. Nie za suche ale też nie za mokre. Wałkuję ciasto i wykrajam równe okrągłe ciasteczka. Piekę 15 minut w 180 stopniach.


Masło kokosowe: 

180 gram wiórków blenduje na masło kokosowe


Smacznego :)