poniedziałek, 3 lipca 2017

Wegańskie placki z bobu




Jest to fajna baza na placki, które można łączyć z różnymi sosami np. koperkowy, czosnkowy. Placki mogą robić za wypasione burgery, bo same w sobie są dosyć delikatne w smaku dla niektórych mogą być wręcz nijakie ale mi smakują z wiosenną sałatką i sosem. Próbujcie, doprawiajcie, szalejcie niech Was poniesie z jakimś pomysłem na te placki. :)






Składniki na 6-7 placków:

200 g ugotowanego, obranego bobu
4-5 łyżek płatków jaglanych (może być kasza, może być mąka ryżowa itp.)
1 jajko z siemienia lnianego (łyżka siemienia  mielonego i 4 łyżki letniej wody)
2-3 ogórki (kiszone, małosolne)
sporo pieprzu 
szczypta soli
spora ilość natki pietruszki


*jeżeli masa będzie za rzadka to dodajcie więcej kaszy / mąki

Wykonanie:

Zalać siemię lniane i odstawić, aż zrobi się glut. Pokroić ogórki, rozgnieść bób, wymieszać, ulepić i smażyć na oleju. 

Tylko ostrożnie jak z dziećmi. :D