niedziela, 24 kwietnia 2016

Wegańska tarta z kremem jaglanym i dżemem z czarnej porzeczki








Miałam ochotę na coś jednocześnie kwaśnego i słodkie padło na tarte z kremem jaglanym i dżem domowej roboty o smaku czarnej porzeczki. Smak kremu jak i dżemów może być zupełnie inny. Dodatkowo świetnym pomysłem jest zrobienie waniliowego kremu jaglanego i włożenie w niego świeżych owoców. Deser jest lekko kwaskowy, więc jeżeli lubicie słodkie to zamieńcie dżem na bardziej słodki.















Spód ciasta 

1 szklanka mąki gryczanej (150 g)
1 szklanka mąki jaglanej (możecie użyć innej mąki np. pełnoziarnistej, pszennej) (150 g)
szczypta soli
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki zimnej wody
1/3 szklanki oleju kokosowego (może być również rzepakowy) 


*wersja wytrawna jest bez cukru, jeżeli chcecie na słodko to musicie dodać jakiś słodzik np. syrop klonowy, w wersji niewegańskiej miód, syrop z agawy













Krem z kaszy jaglanej 

nieugotowana szklanka kaszy jaglanej (150 g)
1 dojrzały banan 
pół szklanki wypestkowanych daktyli

Kaszę opłukać i ugotować Dodać banana - porządnie dojrzałego oraz daktyle. Całość dobrze zblendować. 

Zawsze możecie bardziej dosłodzić ale próbujcie już po połączeniu składników.










Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Składniki łączymy za pomocą blendera lub ręcznie. Masa będzie dosyć krucha. Blachę do tarty smarujemy np. olejem kokosowym. Wsypujemy ciasto i równo dociskamy. Pieczemy 15 - 20 min w 180 stopniach.

Studzimy. Nakładamy krem i dżem - inwencja twórcza jak. Wstawiamy do lodówki na 5-10 minut żeby krem z dżemem fajnie zgęstniał na cieście. Możemy zajadać.











-