Od prawie początku swojej roślinnej drogi jaglanka, owsianka i inne zupy towarzyszą mi na śniadanie. Tak czy siak, od czasu do czasu trzeba wypróbować innego przepisu. Padło na naleśniki w moim przypadku cynamonowe z domowym dżemem jabłkowym i konfiturą brzoskwiniowo - borówkową.
Składniki
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli
połowa łyżeczki cynamonu
szczypta sody
1,5 szklanki mleka roślinnego
olej (do wysmarowania patelni)
Wykonanie
Suche składniki mieszamy, po czym dodajemy mokre. Wszystko dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 10 - 13 min minut, aby ciasto zgęstniało. Rozgrzewamy olej. Nalewamy powstałą masę na patelnię.
Jeden po drugim. Ilość naleśników zależy od wielkości. U mnie wyszło 8 średnich naleśników.
Zajadamy w gronie najbliższych z ulubionymi dodatkami. :)