niedziela, 24 kwietnia 2016

Kakaowe paluchy do pochrupania








Szybka i prosta przekąska do pochrupania. Chyba jedna z tych, o których siostra albo mama proszą najczęściej. Najmniej wymagające, najszybsze, a jedno z najlepszych. Kwestia smaku tych paluchów to kwestia dodatków. Mogą być: sezamowe, lekko słonawe, słodkie po dodaniu kakao czy cynamonu. Wasza inwencja twórcza, jakie przyprawy dodacie.

Składniki
1,5 Szklanka mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej 1/2 szklanki oleju (w moim przypadku kokosowy) szczypta soli łyżeczka kakao, cynamonu 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie orkiszowego)


Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Od grubości danego palucha oddzielamy wybrany kawałek ciasta i formujemy dość cienkie wałeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 13-15 minut. Jeżeli ciasto będzie lepiące lub będzie ciężko odchodzić od miski dać trochę więcej mąki. Ciasto ma być dość elastyczne, odchodzić od miski z łatwością.

*da się uformować z tego ciasta również chrupkie ciasteczka. Fajnym dodatkiem będą pokruszone migdały i gorzka czekolada.