Szybka i prosta przekąska do pochrupania. Chyba jedna z tych, o których siostra albo mama proszą najczęściej. Najmniej wymagające, najszybsze, a jedno z najlepszych. Kwestia smaku tych paluchów to kwestia dodatków.
Mogą być: sezamowe, lekko słonawe, słodkie po dodaniu kakao czy cynamonu. Wasza inwencja twórcza, jakie przyprawy dodacie.
Składniki
1,5 Szklanka mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
1/2 szklanki oleju (w moim przypadku kokosowy)
szczypta soli
łyżeczka kakao, cynamonu
1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie orkiszowego)
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Od grubości danego palucha oddzielamy wybrany kawałek ciasta i formujemy dość cienkie wałeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 13-15 minut.
Jeżeli ciasto będzie lepiące lub będzie ciężko odchodzić od miski dać trochę więcej mąki. Ciasto ma być dość elastyczne, odchodzić od miski z łatwością.
*da się uformować z tego ciasta również chrupkie ciasteczka. Fajnym dodatkiem będą pokruszone migdały i gorzka czekolada.