sobota, 23 kwietnia 2016

Wilgotne brownie sezamowe z truskawkami






Modyfikacjom ciąg dalszy.

Pasta sezamowa jest ciężka, Brownie jest również ciężkim i wilgotnym ciastem, truskawki swą lekką kwasowością i miękkością dopełniają deser, tworząc coś niesamowicie smacznego. Świetnym dodatkiem zamiast truskawek będą maliny, czereśnie lub inny lekko kwaskowy owoc.  












Składniki



1,5 szklanki mąki trochę orkiszowej i gryczanej (mąki to już wasza inwencja twórcza)
1/3 pasty sezamowej (dając 1/2 było zbyt mulące)
cała tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie Wawel)
3 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie mleko kokosowe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli dla wydobycia większej głębi smaku czekolady.








                     Wykonanie                       
                                           

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy. Suche składniki mieszamy razem. Mokre łączymy.
Suche łączymy, z mokrymi dokładnie mieszając. Masa będzie ciężka do rozmieszania, ale co to dla nas.
20 minut - 180 stopni.