czwartek, 12 maja 2016

Owsianka z pieczonym bananem


''Aby zebrać siły z rana,
zdrowo zacznij zjedz banana,
Czy to obiad, czy śniadanie 
na kolacje też zostanie.''







Składniki (porcja dla jednego głodomora owsiankowego)

 1,5 szklanki płatków owsianych 
1 porządnie dojrzały banana 
garść orzechów włoskich 
garść orzechów laskowych 
szczypta soli
łyżeczka cynamonu 
pół szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)






Wykonanie

Gotujemy wodę w garnuszki. Ilość wody zależy od tego jak gęstą owsiankę lubicie mieć. Ja wolę mieć rasową papkę jakiej dzieci w przedszkolu się boją. Wrzucam płatki owsiane. W międzyczasie kroję orzechy włoskie. Dolewam mleko, aż płatki powoli zaczną gęstnieć. 

A co z bananem? Dwie opcje.

1.Piekarnik nastawiamy na 150 stopni i wkładamy obranego banana na te 10 minut.
2. Mikrofalówkę nastawiam na minutę. 


Miseczka, nakładamy owsiankę, banana, orzechy, mieszamy, aż smaki się połączą w jedną perfekcyjną całość.