środa, 11 maja 2016

Pierniczki marchewkowe





Twarde ciemnobrązowe ciasto - tak zaczyna się definicja piernika według Wikipedii. Marchewkowe pierniczki są miękkie, lekko słodkie i bardzo piernikowe. Nijak się mają do tej suchej definicji. 





Składniki 


1 porządnie dojrzały banan 
2 okazałe marchewki 
1/2 szklanki oleju np. kokosowy lub rzepakowy
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao lub karobu
1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
2 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli


Dodatki 

2 łyżki rodzynek
1 łyżka nasion chia 
garść płatków migdałowych do posypania
3 rządki czekolady na polewę 






Wykonanie


Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Myjemy i obieramy marchew. Blendujemy z bananem i mokrymi składnikami. Suche składniki mieszamy. Mokre łączymy z suchymi delikatnie mieszając. Masa powinna być gęsta i odchodzić od ścianek miski. 

Blacha, papier do pieczenia bądź wysmarowane olejem kokosowym.
Wylewamy ciasto. 


170 stopni  40-45 minut. 

Ja zrobiłam gwiazdki. Co mogę dodać od siebie jeszcze... następnym razem zrobię całe w czekoladzie.