środa, 6 września 2017

Chlebek bezglutenowy z cukinii



Dziś chcę Wam zaproponować chlebek prosty, zdrowy z niewielu składników. Nie jest to typowy chlebek bananowy, nie jest tak słodki. Świetny pomysł na śniadanie lub deser, na słono lub też słodko. Ja podałam z czekośliwką i borówkami. :) 






Składniki (mała blaszka około 15 cm):

270 g mieszanki mąk (u mnie 200 g mąki owsianej bg, 50 g z ciecierzycy, 20 mąki kokosowej)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
1 łyżka babki płesznik (opcjonalnie)
2 łyżeczki cynamonu 
1 średni dojrzały banan
1 niewielki jabłko
1 cukinia 
1/2 szklanki mleka ryżowego (lub inne roślinne) 







Wykonanie:

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Banan rozgniatam, dodaje startą cukinię i jabłko ze skórką. 
Suche składniki mieszam ze sobą. Mieszam składniki mokre z suchymi, dolewam mleka żeby masa była trochę rzadsza. Piekę około 45 minut. :)