I niech mi ktoś powie, że jedzenie nie jest piękne... Przecież takie brownie można podziwiać godzinami. Mimo braku nóg do nieba, talii osy i ust Angeliny jest cudowne.
Przepis trochę podrasowałam pod siebie i swoje składniki jakie miałam w domu.
Natomiast autorką jest znana już na całym świecie przez Wegańskie, Wegetariańskie i nie tylko grono - Deliciously Ella. Także dziękujmy za ten cudowny przepis, słodkie bataty i pestkowane daktyle.
Ja z przyjacielem się zajadałam. Teraz Twoja kolej.
Składniki na blachę 23 cm
2 bataty (około 400 g)
1 szklanka zmielonych migdałów (namoczyć, obrać ze skórki i porządnie zmielić na mąkę)
1/2 szklanki mąki orkiszowej
10 wypestkowanych daktyli
5 łyżek kakao
3 łyżki syropu klonowego lub innego słodu
szczypta soli
Tak myślę, że następnym razem dodam fistaszki albo orzechy włoskie czy jakiś dodatek do pochrupania.
Wykonanie
Bataty piekę w 200 stopniach przez około 30 - 35 minut, aż zmiękną.
W międzyczasie łącze suche składniki. Ładnie i grzecznie czekamy, aż batat stanie się miękki.
Blenduje batata z daktylami. Po czym dodaje masę do suchej i porządnie mieszam.
Wykładam formę papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w 180 stopniach.
Studzę, posypuję kakao, wybieram najlepsze towarzystwo i jem.