środa, 27 kwietnia 2016

Owsiane ciasteczka daktylowe





Pierwsze ciastka owsiane. Bez mąki, oleju i innych dodatków. Cukier jest ten zdrowy, bo w owocach. A ciasteczka? Jak sama nazwa mówi - pięknie nadziane różnymi dodatkami. Na podróż będą w sam raz. Bazą jest banan - musi być dojrzały, pięknie ubarwiony brązowymi plamkami. A czemu? Bo słodszy, niż jego żółty brat.








Składniki


2 dojrzałe banany
1 małe jabłko lub pół dużego
8 łyżek płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki cynamonu 
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 
6 daktyli 
1 łyżka żurawiny
2 łyżki sezamu
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki migdałów 
1 łyżka jagód goji 




Wykonanie


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Banany rozgnieść widelcem, dodać starte jabłko ze skórką. Dodać resztę składników i wymieszać. Lepić zgrabne kuleczki i położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. 

180 stopni - około 35 min. 

*składniki dodajcie według upodobań czym więcej tym bardziej nadziane i lepsze