poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Warzywa z czerwoną soczewicą




Brak pomysłu na obiad? Mało czasu aby sterczeć przy garnkach i pilnować aby nic się nie przypaliło? A produktów też nie za specjalnie dużo? Leczo. Potrawka warzywna z soczewicą. Jedno jest pewne - danie jest zdrowe, szybkie i pożywne. A soczewica urozmaica zawstydzając klasyczne leczo. 


Jako dodatek można wybrać pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż albo najzdrowszą kaszę np. jaglaną, pęczak albo jak w tym przypadku wybrałam jęczmienną. Do przegryzienia coś kwaśnego, bo ogórka kiszonego. 

Życzę smacznego. :)




Składniki

1 bakłażan 
1 cebula
1 marchew 
1 papryka czerwona
5-6 łyżek czerwonej soczewicy 

puszka pomidorów (chociaż osobiście lepiej dodać świeże wcześniej sparzone i obrane ze skórki)

2 ząbki czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka ziół prowansalskich 
szczypta soli 
pieprz 

*przyprawy dodawajcie według upodobań smakowych 







Wykonanie



Wszystkie warzywa kroisz w kostkę lub plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucam warzywa. Dolewamy odrobinę wody i podaną w przepisie soczewicę. Wszystko się poddusza przez 5-10 min. Doprawiamy i czekamy około 10-15 min, aż soczewica spęcznieje.