Brak pomysłu na obiad? Mało czasu aby sterczeć przy garnkach i pilnować aby nic się nie przypaliło? A produktów też nie za specjalnie dużo? Leczo. Potrawka warzywna z soczewicą. Jedno jest pewne - danie jest zdrowe, szybkie i pożywne. A soczewica urozmaica zawstydzając klasyczne leczo.
Jako dodatek można wybrać pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż albo najzdrowszą kaszę np. jaglaną, pęczak albo jak w tym przypadku wybrałam jęczmienną. Do przegryzienia coś kwaśnego, bo ogórka kiszonego.
Życzę smacznego. :)
1 bakłażan
1 cebula
1 marchew
1 papryka czerwona
5-6 łyżek czerwonej soczewicy
puszka pomidorów (chociaż osobiście lepiej dodać świeże wcześniej sparzone i obrane ze skórki)
2 ząbki czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
pieprz
*przyprawy dodawajcie według upodobań smakowych
Wykonanie
Wszystkie warzywa kroisz w kostkę lub plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucam warzywa. Dolewamy odrobinę wody i podaną w przepisie soczewicę. Wszystko się poddusza przez 5-10 min. Doprawiamy i czekamy około 10-15 min, aż soczewica spęcznieje.