Składniki
1 porządnie dojrzały banan
2 okazałe marchewki
1/2 szklanki oleju np. kokosowy lub rzepakowy
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao lub karobu
1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
2 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli
Dodatki
2 łyżki rodzynek
1 łyżka nasion chia
garść płatków migdałowych do posypania
3 rządki czekolady na polewę
Wykonanie
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Myjemy i obieramy marchew. Blendujemy z bananem i mokrymi składnikami. Suche składniki mieszamy. Mokre łączymy z suchymi delikatnie mieszając. Masa powinna być gęsta i odchodzić od ścianek miski.
Blacha, papier do pieczenia bądź wysmarowane olejem kokosowym.
Wylewamy ciasto.
170 stopni 40-45 minut.
Ja zrobiłam gwiazdki. Co mogę dodać od siebie jeszcze... następnym razem zrobię całe w czekoladzie.