A mówiłam, że dania jednogarnkowe to coś co Kasza uwielbia?
Dziś wielkie zmiany. Dodanie nowego tła. Nowe, zielone warzywo w kuchni.
Prostota najlepsza i pichcenie po 22 okazało się całkiem trafne.
Komosa ryżowa z pieczoną papryką, cebulą i pięknie zielonymi szparagami.
Składniki
1 papryka
połowa białej cebuli
5-6 zielonych szparagów (ich nie trzeba obierać)
1/2 szklanki białej komosy ryżowej
sól i pieprz
majeranek i oregano
oliwa z oliwek
Dodatki
natka pietruszki
Wykonanie
Nastawiam piekarnik do 180 stopni. Myję szparagi, koniec odkrajam, kroję na kawałki. Wkładam do naczynia żaroodpornego. Polewam oliwą z oliwek i wciskam 1-2 ząbki czosnku. Wkładam szparagi na 30 min.
Kroję w kostkę cebulę. Myję paprykę i kroję w grubszą kostkę. Dorzucam do szparagów i piekę przez następne 20-25 min. Co jakiś czas mieszam.
Świetnym pomysłem jest wkrojenie czarnych oliwek, dorzucenie orzechów / nasion słonecznika / pestek dyni.