Ostatnie dni to jakaś porażka pod względem pogodowym. Pada, jest duszno, szaro, a to wzmaga tylko ochotę na obleganie kuchni, czyszczenie lodówki oraz wykorzystanie tego co daje nam lato, czyli przepysznych owoców. Ciasto jest kruche, lekko słodkie i sycące.
Składniki (kwadratowa forma 22 cm):
Ciasto:
200 g mąki ryżowej
200 g mąki kukurydzianej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
50 g mąki kokosowej
6 łyżek oleju kokosowego / oleju rzepakowego
parę łyżek zimnego mleka roślinnego / wody
*można dodać cukier lub inny słodzik
Budyń jaglany:
200 gram suchej kaszy jaglanej
500 ml mleka (u mnie ryżowe)
łyżka oleju kokosowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
*dosładzamy pod siebie, ja nie dosładzałam, bo mleko miałam słodkie
Owoce:
500 gram (można więcej) wybranych owoców (u mnie morele, borówki)
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier (opcjonalnie) wymieszaj. Dodaj olej kokosowy i zacznij wyrabiać ciasto. Następnie dodaj wodę. Ciasto powinno się lepić, może się kruszyć ale to nic.
3/4 ciasta przełóż do blachy. Wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia albo wysmaruj olejem kokosowym. Wyrównaj, nakłuj i piecz przez około 10 minut w 180 stopniach.
Budyń jaglany:
Płuczę kaszę jaglaną, a potem gotuje w 350 ml wody, bądź mleka. Ugotowaną kaszę blenduję z resztą mleka, jeżeli nadal jest bardzo gęste dodaje więcej mleka, dodaję ekstrakt waniliowy.
Na kruchy spód wykładam budyń jaglany, nakładam owoce i resztę ciasta.
Piekę 35 minut w 180, aż się zarumieni.